Hojev med predstavlja najvišjo kakovost Kočevskega gozdnega medu

{simplecaddy code=hoja950 nextcid=54 defqty=1}

Medenje na hoji ali navadni jelki (Abies alba) se začne že aprila in maja z medenjem malega hojevega kaparja (Physokermes hemycrypus Dalm.) in kasneje še brstne hojeve ušice (Mindarus abietinus Koch)

Najpomembnejše za čebelarje je medenje v juliju in avgustu. Nosilki medenja sta velika rjava hojeva ušica (Todolachnusabiet icola Chol) ter zelena hojeva ušica (Cinara pecrinatae Noerdl.).

Manina paša na jelki se pojavlja vsako leto, le da je to medenje v slabih letih močno odvisno od lege jelovih sestojev. Na medenje močno vplivajo zračni tokovi ter nočne temperature. Temperatur pod 13 °C ali celo 10 °C, niso najbolj primerne za medenje hoje. Pri nizkih nočnih temperaturah se v mani tvori več melicitoze, kar povzroča zgodnjo kristalizacijo medu.

Opis senzoričnih značilnosti HOJEVEGA MEDU

Videz
Barva: temno sivo rjava, z zelenim odsevom. Bistrost:. lahko moten, običajno ni bister Kristalizacija: običajno ne kristalizira

Vonj
Opis: nežen, po mleku v prahu, smoli, suhih hruškah, smetanovem likerju, viskiju, po dimu, po osmojenem lesu. Intenzivnost: srednje do močno intenziven vonj

Okus
Sladkost: srednja do močna.
Kislost: šibko
Grenkost: nezaznavna do srednje

Opis: balzamičen okus, nežen, po mleku v prahu, smoli, suhih hruškah, smetanovem likerju Obstojnost: srednje obstojen okus

Aroma
Opis: po mleku v prahu, po karamelu, zažganem sladkorju, smoli, svežem lesu iglavcev, sirupu smrekovih vršičkov, po dimu, po črnem čaju z mlekom, po zeliščnih bombonih. Aroma je zelo karakteristična, Intenzivnost: srednje do močno obstojna aroma.
 
Kočevski gozdni med sodi v skupino najbolj kakovosthih medov v svetovnem merilu. Ima zaščiteno označbo porekla, zato mora biti pridelan na širšem območju Kočevske, hkrati pa upoštevati stroga določila, ki jih prinaša HASAP. Trenutno je na širšem območju Kočevske vključeno v certificiranje le manjše število čebelarjev, ki ustrezajo najvišjim standardom kvalitete medu. Certificiran med je pakiran s posebno certificirano prelepko.